2

Alkol Ve Madde Bağımlılığı

Bağımlılık yapan maddeler (alkol, esrar, opiyatlar, kokain, sedatif hipnotikler, uçucu maddeler amfetamin, ekstazi) beyinde ödül sistemini hedef alırlar. Bu maddelerde kişinin tekrara düşmesinin sebebi alınan maddelerin ödül yolunu uyarıp o bölgedeki dopamin miktarını arttırmasıdır. Bunun sonucunda kişide yoğun bir uyuşmuşluk hissi meydana gelir. 

Beyin dopamine yanıt veren hücrelerin sayısını azaltarak bu ani değişiklikleri telafi eder ancak bu telafi genelde iyi sonuçlar vermez çünkü bu durum kişinin bir daha ki seferde aynı uyuşmuşluk durumuna erişebilmesi için daha fazla madde kullanmasına sebep olur. 

Bu duruma tolerans denir. 

Beyin bu maddelere uyum sağlarken beynin hafızadan ve sorgulamadan sorumlu bölgeleri görevlerini tam olarak yerine getiremez çünkü yerleri değişir. Bu istemsiz bağlantı da kişide madde bağımlılığına yol açar. 

Kullanıcılar maddenin neden olduğu etik, sağlık, güvenlik ve adli olumsuzluklara rağmen madde kullanımını sürdürürler. 

Çevresel faktörler, kişilik özellikleri, ebeveynlerin alkol madde kullanımının olması, genetik faktörler ve ergenlik döneminde akran etkisi bağımlılığın gelişmesinde önemli bir risk etkenidir. 

Tedavide ilaç ve psikoterapi yöntemleri kullanılmaktadır.